Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Γυναικεία Υπογονιμότητα

 
Γυναικεία Υπογονιμότητα
Μαιευτήρας - Χειρούργος - Γυναικολόγος Χανιά Κρήτης
Ωορρηξία καιορμονικές διαταραχές
Δεδομένης της περίπλοκη αλληλεπίδρασης των ορμονών που απαιτούνται για την ωορρηξία, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι περίπου το 33%των περιπτώσεων υπογονιμότητας μπορούν να αναχθούν στην ωοθυλακιορρηξία και ορμονικά προβλήματα. Μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την αποτυχία ρήξης ωοθυλακίουή να σπάσει ένα άδειο ωοθυλάκιο ή εγκλωβισμού του αυγού έτσι ώστε να μην απελευθερώνεται.
 
Διάφορες ιατρικές καταστάσεις καθώς και παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η υπερβολική άσκηση, διατροφικές διαταραχές, το κάπνισμα ή το στρες μπορούν να αλλάξουν τους συνήθεις ορμονικούς ρυθμούς. Ακόμη και μικρές παρατυπίες στο ορμονικό σύστημα μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή τηςωορρηξίας.

Όγκοι Ινομυώματος
Καλοήθεις ινομυώματα στη μήτρα είναι εξαιρετικά συχνά σε γυναίκες άνω των 30. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα παρεμβαίνοντας με την κοιλότητα της μήτρας λόγω κλειδώματος των σαλπίγγων ή αλλοίωση της θέσης του τραχήλου της μήτρας και την πρόληψη των σπερματοζωαρίων να φτάσουν στη μήτρα. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων φαίνεται να διεγείρουν την ανάπτυξη των ινομυωμάτων. Η κληρονομικότητα μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην ανάπτυξή τους.

Στειρότητα πάνω από 40
Όσο μια γυναίκα μεγαλώνει, μειώνεται η αναπαραγωγική της ικανότητα. Ενώ η πιθανότητα φυσιολογικής κύησης είναι περίπου 25% ανά μήνα για μια γυναίκα στα είκοσι και τριάντα της, η δυνατότητα αυτή μειώνεται περίπου στο 5%, για μια γυναίκα στα σαράντα της. Η αυξημένη αναπαραγωγική ηλικία σχετίζεται επίσης με αυξημένο ποσοστό αποβολών και αυξημένος κίνδυνο χρωμοσωμικών ανωμαλιών όπως το σύνδρομο Down .
 
Η μειωμένη γονιμότητα, αυξημένες αποβολές και γενετικές ανωμαλίες, είναι παράμετροι που προκύπτουν από μείωση της ποιότητας των αυγών καθώς η γυναίκα μεγαλώνει. Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν ωάρια σε ηλικία πενήντα ετών, πολύ λίγες γυναίκες έχουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη σε αυτή την ηλικία. Είναι πολύ σημαντικό επομένως για τις γυναίκες ηλικίας άνω των σαράντα να δουν έναν ειδικό υπογονιμότητας ειδικότερα αν δεν μείνουν έγκυος μετά από τρεις κύκλους που προσπαθούν να συλλάβουν.
 
Οι ειδικές εξετάσεις ορμονών που χρησιμοποιούνται περισσότερο για να εκτιμήσουν την ικανότητα της γυναίκας για την παραγωγή καλής ποιότητας αυγών είναι: FSH , Inhibin , O ιστραδιόλη και AMH ( Anti – Mullerian ορμόνη). Αυτές οι εξετάσεις πραγματοποιούνται την τρίτη ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου. Επίπεδα διαφορετικά από την κανονικά μπορεί να υποδηλώνουν κακή ποιότητα των αυγών και σημαντική μείωση στα πιθανότητες για την εγκυμοσύνη.
 
Μια άλλη χρήσιμη δοκιμή αξιολογεί την ποιότητα των αυγών είναι Clomid Challenge Test . Σε αυτή την εξέταση,το επίπεδο FSH μετράται την ημέρα 3 του εμμηνορρυσιακού κύκλου και ένα επίπεδο επαναλάβετε επιτυγχάνεται μετά τη λήψη Clomid για 5 ημέρες. Μια ανώμαλη δοκιμή δείχνει μια μειωμένη πιθανότητα μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης.
 
Η μείωση της γονιμότητας, διαφαίνεται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στην πραγματικότητα, η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Για τις γυναίκες ηλικίας κάτω των 35, κάθε γονιμοποιημένο έμβρυο έχει μια πιθανότητα εμφύτευσης στη μήτρα. Από την ηλικία των 43, η δυνατότητα αυτή έχει μειωθεί σε λιγότερο από 5% ανά έμβρυο.[Δεδομένου ότι κατά κανόνα περισσότερα από ένα έμβρυα μεταφέρονται ανά κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, το ποσοστό επιτυχίας μπορεί να είναι υψηλότερο από αυτό].
 
Τα μειωμένα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη μείωση της ποιότητας των αυγών. Και ενώ τίποτα δεν μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η ποιότητα των αυγών, εξατομικευμένη διέγερση των ωοθηκών μπορεί να βελτιώσει την ωοθηκική απόκριση και αύξηση του αριθμού των αυγών που διατίθενται για τη γονιμοποίηση. Με περισσότερα αυγά, αυξάνεται και ο αριθμός των εμβρύων που μπορούν να επιλεχθούν για εμφύτευση, και κατά συνέπεια οι πιθανότητες εγκυμοσύνης
 
Για τις γυναίκες των οποίων οι ωοθήκες δεν παράγουν πλέον καλά ωοκύτταρα [αυγά], η έγκριση παρένθετης μητρότητας ή των χορηγών αυγών χρησιμοποιώντας αυγά από δότρια μπορεί να προσφερθούν.
 

Υπηρεσίες   Σχετικά με εμας

Mediterranean  | Fertility institute
Ζυμβρακάκηδων 24, Χανίων | Κρήτης
Τηλ: 2821090955 Κιν: 6932252100, 6974020702